Friday, December 6, 2013

Ja sõnu pole vajagi

Heips!

Endiselt visuaali lainetel. Pärast linnas kommunikatsiooni pildistamas käimist vaatan ka näiteks ajakirjanduses ilmuvaid fotosid kuidagi teise pilguga - analüüsin rohkem, mõtlen, mida sellega öelda tahetakse. Enam ei ole pilt lihtsalt miski, mille järgi artiklit ära tunda  või mida niisama ilus vaadata on.

Eriti hea on minu meelest see artikkel. Kaks lauset teksti ja 10 pilti, aga öeldud on nii palju. Need fotod on tõesti kõnekad. Ülesvõte üleujutust pildistavatest inimestest näitlikustab nii hästi meie ühiskonda, kus tihtipeale ongi millegi erakordse korral esimeseks reaktsiooniks toimuva jäädvustamine, et saaks Facebook'is või Instagramis või kus iganes jagada. Üleujutuse pildistamine tundub üsna süütu, ei paista, et seal keegi näiteks abi vajaks. Kuid olen näinud ka seda, kuidas vanainimene tänaval kukkus ja poekotist asjad välja veeresid ning mööda kõndivad noored neiud aitamise asemel naersid ja pilti tegid. Nii et mitme otsaga asi.

Või pilt vanahärrast, kes mureliku ilmega uurib akna taga tõusvat vett. Kodu paistab ilus ja mees hästi kindlustatud, kuid sellest hoolimata ei oska ta enam midagi oma kogu kaitseks ära teha, jääb üle vaid oodata ja vaadata, mis saab.

Ilmselt saavad sellised piltuudised ka üsna palju klikke ja tulevad uudisportaalidele kasuks. Kes tänapäeva kiirustavas maailmas ikka pikka teksti lugeda viitsiks, fotosid on ju palju mugavam vaadata. Lisaks, tragöödiad ikka millegipärast köidavad inimesi ja oma silm on kuningas. Ükskõik, kui hästi kirjeldada, pilt on sel puhul ikka mõjuvam.


Allikad:
1) Galerii: Euroopat räsis jõhker torm. (2013). http://www.postimees.ee/2622430/galerii-euroopat-rasis-johker-torm (kasutatud 06.12.2013)

No comments:

Post a Comment