Wednesday, December 11, 2013

Kui kommunikatsioon ei tööta

Tere jälle!

Kurvad uudised - Elistvere loomapargis lämbus põder pähklite kätte. Kust põder pähkleid sai? "Hoolivad" külastajad pakkusid, vaatamata silmatorkavatele loomade toitmist keelavatele siltidele. Ideaalne näide mittetöötava kommunikatsiooni tagajärgedest.

Puhka rahus, vahva põder!

Ausalt, nii kurb on lugeda selliseid teateid. Osalt muidugi sellepärast, et tore loom enneaegselt elust lahti laskma pidi. Aga veel rohkem sellepärast, et meie inimesed nii rumalad (või lausa pahatahtlikud) on. Kas tõesti arvatakse, et keelavaid silte riputatakse üles niisama lõbu pärast? Või usutakse, et need on vaid inimeste kaitsmiseks loomade eest ja mitte vastupidi? Jääb mulje, et lihtsalt ei hoolita. Peaasi, et laps ei nutaks või endal põnev oleks.

Kui pähklid on veel enam-vähem arusaadav toit, mida võiks loomale pakkuda - ikkagi looduslik - siis loomade puuridest on leitud muu hulgas ka nätsu, suitsukonisid (!), (šokolaadi)komme (Kohler 2013). Kuidas võib üks mõtlev inimene leida, et selline toit (?) on loomale sobiv? Rääkimata kombest veeloomi müntidega loopida. Arusaamatu.

Mida teha, et taolisi juhtumeid vältida? Ehk aitaks see, kui loomade söötmist keelavatel siltidel oleks ka hoiatus, et loom võib selle tagajärjel surra - kerge šokiteraapia - ning väike selgitav tekst huvilistele. Võib-olla mõned toitjatest tõesti ei tule selle pealegi, et teevad loomale halba. Radikaalsem meetod oleks ehitada loomapargid ja -aiad ümber niiviisi, et külastajatel füüsiliselt puudub võimalus sealseid asukaid toita. Kindlasti aitab inimeste õpetamisele kaasa ka teema ajakirjanduses tõstatamine.



Allikad:
1) Kohler, V. (2013). Külastajad söötsid Elistvere loomapargis põdra surnuks. Tartu Postimees, 11. detsember, http://www.tartupostimees.ee/2627314/kulastajad-sootsid-elistvere-loomapargis-podra-surnuks (kasutatud 11.12.2013)

No comments:

Post a Comment