Monday, November 18, 2013

Maapealne paradiis

Tere jälle!

Sattusin uudiseid lugedes eriliselt põneva artikli peale, kus kirjutatakse, et Šveitsis on päevakorral idee maksta kõigile riigi kodanikele mitte millegi eest igakuist palka. Selle mõtte toetuseks on kogutud referendumi algatamiseks piisav arv allkirju. Ideel nähakse mitut kasutegurit - kaoks vaesus, suureneks töötute ja "vaeghõivatute" turvatunne ja väärikus, vabaneks palju loovust ja ettevõtlikkust, rikkamad saaksid hoolt kanda mõne lapse või vanuri eest. (Ettepanek... 2013)

Kui selline samm tõesti ette võetaks, saaks Šveitsist paradiis maa peal, kus kõik inimesed elavad külluses, õnnes ja rahus, kuna oma füsioloogiliste vajaduste pärast pole vaja muretseda ning kogu aja saab kulutada sellele, mis meeldib. Kas poleks vahva?

Kõik oleks sama rõõmsad kui see kutsu

Kahtlemata oleks, kui see tõesti töötaks.

Raske on uskuda, et praeguses ühiskonnas, kus enamik inimesi teeb tööd peamiselt vaid selleks, et raha saada (Inglismaa... 2013), tehtaks tööd ka siis, kui raha tuleks täiesti niisama. Kindlasti oleks mingi hulk inimesi, kes soovivad kõrgemat elatustaset, kes on väga ambitsioonikad, kellel hakkaks ilma tööd tegemata igav või kes mõnel muul põhjusel endiselt eelistaksid tööd teha. Kuid ma kahtlen, kas neid oleks piisavalt, et selline süsteem saaks olla jätkusuutlik. Selleks, et riigil oleks raha, mida oma kodanikele jagada, tuleb tekitada müüdavaid väärtusi. Kui inimesed enam tööl ei pea käima, siis kes neid väärtusi loob?

Isegi kui oletada, et kõik kõrgemapalgalised ja muidu enam-vähem mugava töö tegijad sellega ka pärast reformi jätkaksid, tundub asi kahtlane. Kes teeks ebameeldivaid, igavaid ja/või rutiinseid töid nagu prügi ära vedamine, torujürindus, liinitöö tehastes vms? Ei usu eriti, et keegi sellist tööd puhtalt heast südamest või igavusest teha tahaks. Tegemata need aga jääda ei saa. Seega jääksid taolised tööd kodakondsuseta immigrantidele (kellele niisama raha ei anta), keda tuleks ilmselt kõvasti riiki juurde meelitada (sest nõmedaid töid on palju). Nendega tekiks tõenäoliselt omajagu probleeme, sest nende hulgast poleks kadunud vaesus, paljud ei oskaks riigikeeli, tekiksid konfliktid eri kultuuritaustaga gruppide vahel jne. Kohalikud selle üle arvatavasti väga ei rõõmustaks.


Allikad:
1) Ettepanek Šveitsis: palk igaühele, lihtsalt niisama (18.11.2013). Portaal E24, http://www.e24.ee/2600554/ettepanek-sveitsis-palk-igauhele-lihtsalt-niisama (kasutatud 18.11.2013)
2) Inglismaa uurimus näitab, et neli inimest viiest pole oma tööga rahul (12.08.2013). ERR koduleht http://teadus.err.ee/artikkel?cat=1&id=9783 (kasutatud 18.11.2013)



1 comment:

  1. kenad tähelepanekud elust enesest ja väga positiivne on, et meediat jälgid :) aga sooviksin lugeda su blogist ka reflektsioone nendele teaduslikumatele tekstidele mida teile olen moodlesse üles laadinud :)

    ReplyDelete